Verzekeringen die je als starter moet hebben!

Verzekeringen die je als starter moet hebben - 123Onlineboekhouding

In de opstartfase van een onderneming zijn er veel dingen die je op de rit moet hebben. Om de belastingen te kunnen verantwoorden moet je een administratie hebben. Het is net zo belangrijk om je te verzekeren. Een bedrijf heeft veel risico’s, deze zijn afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent. Als ondernemer is het verstandig om deze risico’s in kaart te brengen en je hier tegen te verzekeren. Benieuwd waar jij je het beste tegen kunt verzekeren? Lees dan snel verder!

Dekken particuliere verzekeringen zakelijke rekeningen?

Een particuliere verzekering dekt schade met een zakelijk karakter niet. Heb je een particuliere inboedelverzekering en een bedrijfspand met aanwezig inventaris, dan doe je er verstandig aan om een zakelijke inboedelverzekering af te sluiten. Wanneer je vanuit huis werkt en je gebruikt middelen zowel privé als zakelijk, dan zijn zakelijke goederen soms wel meeverzekerd op jouw particuliere verzekering. Bekijk hiervoor goed de voorwaarden op jouw particuliere inboedelverzekering.

Tevens voor de rechtsbijstandverzekering kun je bij zakelijke geschillen geen aanspraak maken op jouw particuliere verzekering. Een particuliere rechtsbijstandverzekering helpt jou bij geschillen met je buren of bij onenigheid na een aanrijding. Voor conflicten met leveranciers en klanten moet je apart een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten.

In principe geldt voor elke verzekering, heeft het risico een zakelijk karakter? Dan dien je hier een aparte zakelijke verzekering voor af te sluiten.

Beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijk

Veel ondernemers kennen het verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid  niet. Het is wel belangrijk dat je het verschil kent. Bij bedrijfsaansprakelijkheid spreek je over materiële schade of over letselschade. Bij beroepsaansprakelijkheid maak je een beroepsfout waardoor schade ontstaat. Denk aan het geven van verkeerd advies, het foutief opstellen van een plan of het aanleveren van een foutief ontwerp. Vaak ontstaat er dan financiële schade.

Een installatiebedrijf loopt meer risico op materiële schade en heeft dus meer baat bij een bedrijfsaansprakelijkheid verzekering. Een adviesbureau loopt meer risico op financiële schade wanneer er verkeerde adviezen worden gegeven. Een adviesbureau heeft logischerwijs meer baat bij een beroepsaansprakelijkheid verzekering. Zoals je ziet is de keuze afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent. Het kan voor een bedrijf aantrekkelijk zijn om je voor beide risico’s te verzekeren.

Er zijn natuurlijk veel meer risico’s waar jij je tegen kunt verzekeren. Wil je advies of heb je vragen over (zakelijke) verzekeringen, neem dan contact met ons op!

Hulp nodig? Chat met ons