Vakantiedagen, hoe werkt het?

Vakantiedagen, hoe werkt het - 123Onlineboekhouding

Wettelijke vakantiedagen

De wetgeving voor vakantiedagen staat omschreven in het burgerlijk wetboek. Deze wetgeving wordt in dit artikel omschreven als wettelijke vakantiedagen. Het aantal wettelijke vakantiedagen is afhankelijk van jouw werkweek. Het aantal uren wat je werkt per week vermenigvuldig je met 4, dit zijn jouw vakantie-uren. Om dit om te rekenen naar dagen deel je dit door 8 (reguliere werkdag).
Voor de beeldvorming: Bij een fulltime baan, dus als je van 40 uur p/w uit gaat, heb je recht op 20 vakantiedagen per jaar. De zondagen, algemene feestdagen, roostervrije dagen en Atv-dagen zijn geen vakantiedagen.

Bovenwettelijke vakantiedagen

Naast wettelijke vakantiedagen kun je bovenwettelijke vakantiedagen hebben. Van de wettelijke vakantiedagen mag niet, ten nadele van de werknemer, worden afgeweken. Hier mag wel in het voordeel van een werknemer van worden afgeweken. Eventuele afwijkingen worden in het cao of in een persoonlijke overeenkomst bepaald, dit zijn de bovenwettelijke vakantiedagen.

Vakantiedagen meenemen naar volgend jaar

Wettelijke vakantiedagen zijn 6 maanden, na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de vakantiedagen zijn opgebouwd, geldig. Stel jij hebt gedurende het jaar 2019 wettelijke vakantiedagen opgebouwd, maar nog niet opgenomen, dan zijn deze tot en met 1 juli 2020 geldig. De werkgever moet wel tot dat tijdstip de werknemer een gelegenheid hebben geboden om op vakantie te gaan.
Voor bovenwettelijke vakantiedagen geldt een vervaldatum van 5 jaar. Bovenwettelijke vakantiedagen kun je dus wel meenemen naar het volgende jaar.

Vakantiedagen uitbetalen

De wettelijke vakantiedagen mogen niet worden uitbetaald. Bovenwettelijke vakantiedagen kunnen, door middel van een schriftelijke overeenkomst, wel worden uitbetaald. Bij het einde van een dienstverband mogen alle vakantiedagen worden uitbetaald.

Ziek tijdens vakantie

Als je gedurende jouw vakantie ziek bent doe je er verstandig aan om jou ziek te melden. Je spreekt dan van ziekteverlof, je hebt dan nog steeds recht op jouw welverdiende vakantie! Dit geldt alleen voor de wettelijke vakantiedagen. Bij bovenwettelijke vakantiedagen kan hier, als dit schriftelijk is overeengekomen, van worden afgeweken.

Een werkgever is verplicht om een werknemer de gelegenheid te geven om het minimum aantal vakantiedagen op te nemen. Het is voor een werkgever alleen mogelijk om vakantiedagen te weigeren als hier een goede reden voor is zoals plotselinge drukte. Je bent als werkgever verplicht om dit in overleg met de werknemer af te spreken.

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet