💵 Subsidies en regelingen voor ondernemers

Subsidies en regelingen voor ondernemers

Voor ondernemers zijn er meerdere mogelijkheden om financieel gezien een steuntje in de rug te krijgen. Omdat informatie over subsidies en regelingen hier en daar over het internet verspreid is, en je daardoor niet snel doorhebt wat de mogelijkheden zijn, hebben wij de belangrijkste regelingen voor je op een rijtje gezet. Met links naar pagina’s voor extra informatie. Dat scheelt jou weer zoeken! Pas goed op, we noemen ook een paar regelingen die niet meer van toepassing zijn omdat ze gestopt zijn. Ook dat is goed om te weten, dus benoemen we ze toch.

TEK (Tegemoetkoming Energiekosten)

De TEK is een tijdelijke regeling die ondernemingen compenseert voor de stijgende energiekosten. De regeling is bedoeld voor bedrijven die een groot deel van hun omzet aan energiekosten uitgeven. Als je in aanmerking komt voor de TEK, krijg je 35% vergoed van het bedrag dat je boven de drempelprijs voor gas en energie betaalt. De drempelprijs verschilt per sector en wordt vastgesteld op basis van het gemiddelde energieverbruik in die sector.

Is de Tek regeling nog geldig?

Op het moment van het schrijven van dit blogbericht nog wel. Je kunt met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2022 tot en met 31 december 2023 een aanvraag indienen voor de TEK bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op de website van de Rijksoverheid kun je er meer over lezen en daar vind je ook informatie over hoe je de TEK-regeling aanvraagt: TEK-regeling voor ondernemers.

WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk)

De WBSO is een fiscale stimuleringsregeling voor bedrijven die speur- en ontwikkelingswerk (S&O) doen. Met de WBSO kunnen bedrijven een deel van de (loon)kosten en uitgaven die zij maken voor S&O-werkzaamheden verlagen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de loonkosten en het aantal S&O-uren dat je maakt. Hierdoor wordt het voor bedrijven financieel aantrekkelijker om te investeren in R&D (Research & Development). De meest actuele informatie en de wbso subsidie voorwaarden kun je vinden via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: WBSO-regeling

MIA (Milieu-investeringsaftrek) en de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen)

De MIA-regeling en Vamil regeling zijn twee fiscale regelingen die bedrijven stimuleren om te investeren in milieuvriendelijke technieken en duurzame energie. Met de MIA kun je een percentage van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Met de Vamil kun je zelf bepalen wanneer je de investeringskosten afschrijft, waardoor je flexibeler bent in je investeringsplanning. Ook bij deze regelingen vind je de meest actuele informatie op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing)

De ISDE is een subsidie voor particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken of willen besparen op hun energieverbruik. Met de ISDE kun je subsidie krijgen voor onder andere zonnepanelen, warmtepompen en biomassaketels. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type apparaat en de energiebesparing die het oplevert. Je leest er hier meer over: ISDE-subsidie en voorwaarden.

STAP-budget (Stimulering Arbeidsmarkt Positie)Subsidie en budget

Het STAP-budget is een persoonlijk ontwikkelbudget voor werkenden en werkzoekenden om zich te blijven ontwikkelen op de arbeidsmarkt. Met het STAP-budget kun je bijvoorbeeld een opleiding volgen of een cursus doen om je kennis en vaardigheden te vergroten. Het budget bedraagt maximaal € 1000,- per persoon per jaar. STAP-budget aanvragen kan alleen in een aanvraagperiode die iedere twee maanden start. Hou daarom de website over het STAP-budget goed in de gaten! Ook op de website van Rijksoverheid kun je meer informatie vinden: leven lang ontwikkelen.

BMKB (Borgstelling MKB-kredieten)

Als je als ondernemer niet genoeg onderpand hebt om een lening te krijgen, kun je contact opnemen met je financier om te informeren naar de mogelijkheden van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). Door gebruik te maken van de BMKB kan het onderpand van de onderneming worden vergroot en daarmee ook de financieringsmogelijkheden voor de toekomst. Voor duurzame investeringen heeft het mkb nu ook toegang tot de BMKB-Groen, een groen luik dat de financieringsmogelijkheden voor verduurzamingsinvesteringen vergroot.

Hieronder volgen nog een aantal andere regelingen en subsidies die relevant kunnen zijn voor ondernemers:

EIA (Energie-investeringsaftrek)

EIA is een regeling van de overheid in Nederland die bedoeld is om bedrijven te stimuleren om te investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie.

Als een bedrijf investeert in zulke technieken en energiebesparing kan het aanspraak maken op een fiscale aftrekpost van de winstbelasting. Dit kan het voor bedrijven aantrekkelijker maken om te investeren in duurzame energie en het kan de kosten van de investeringen verminderen.

De EIA regeling is bedoeld om bedrijven te helpen bij het realiseren van een duurzame bedrijfsvoering en om de overgang naar een duurzame economie te bevorderen. Er zijn wel bepaalde voorwaarden waaraan de investeringen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de EIA aftrek, dus het is belangrijk om je goed te laten informeren voordat je een investering doet.

. De meest actuele informatie vind je hier: EIA (Energie-investeringsaftrek):

KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek)

De KIA is een aftrekpost die je kunt gebruiken als je als ondernemer in één jaar investeert in bedrijfsmiddelen tussen de € 2.601 en € 353.973. Voor ondernemers kan de KIA-regeling erg interessant zijn, dus kijk vooral hier even voor meer informatie.

SDE++ (Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie)

De SDE++ is een regeling die zich richt op het stimuleren van de ontwikkeling van duurzame energie. Met deze regeling kunnen bedrijven subsidie aanvragen voor projecten op het gebied van bijvoorbeeld zon, wind, waterstof, CO2-afvang en -opslag, en biomassa. Zoals het nu lijkt, gaat de regeling in september weer open, voor het laatste nieuws kun je deze pagina van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in de gaten houden: Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten)

De TVL was een regeling waarmee ondernemers in bepaalde sectoren een tegemoetkoming konden krijgen in hun vaste lasten, zoals huur, leasecontracten en verzekeringen. Dit was met name bedoeld voor ondernemers die hard zijn getroffen door de coronacrisis. De TVL-regeling is inmiddels gestopt zoals je hier kunt lezen: TVL gestopt.

NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid)

De NOW is een regeling waarmee werkgevers een tegemoetkoming kunnen krijgen in de loonkosten, als zij omzetverlies lijden door de coronacrisis. De NOW is inmiddels meerdere keren verlengd. Het loket voor het vaststellen van NOW5-aanvragen blijft langer open dan eerder gepland. De deadline voor het indienen van een definitieve vaststellingsaanvraag is verschoven van 22 februari 2023 naar 2 juni 2023. Hierdoor hebben aanvragers meer tijd om hun aanvraag af te ronden. Bovendien is de deadline nu gelijk aan die van NOW6, wat het voor accountants mogelijk maakt om de omzetcontrole van beide aanvragen te combineren binnen een ruimer tijdsbestek. 123Onlineboekhouding kan je helpen bij de aanvragen. We gaan er hier uitvoerig op in: NOW-verklaringen

Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers)

De Tozo was een regeling die speciaal bedoeld was voor zelfstandig ondernemers die financiële problemen hadden door de coronacrisis. Met de Tozo konden zij onder meer een inkomensondersteuning en een lening aanvragen. De Tozo regeling is gestopt. Als je teveel tozo-uitkering hebt gekregen dan moet dat terugbetaald worden. Je vindt er hier meer informatie over: Tozo-regeling terugbetalen.

KOR-regeling

Voor kleine ondernemers noemen we nog de KOR-regeling. Die kan voor eenmanszaken, stichtingen, verenigingen en bv’s interessant zijn. We gaan er hier niet verder op in want dat doen we op deze pagina al uitgebreid: KOR-regeling gebruiken.

Het is goed om te benadrukken dat het aanvragen van subsidies en regelingen vaak aan strikte voorwaarden is gebonden. Laat je daarom goed informeren voordat je een aanvraag doet, bijvoorbeeld via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Heb je nog vragen over subsidie of bepaalde regelingen? We helpen je graag dus neem gerust contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet