Steeds meer mensen worden ZZP-er, wat zijn de voor- en nadelen?

Steeds meer mensen worden ZZP-er, wat zijn de voor- en nadelen -123Onlineboekhouding

Als ZZP-er ben je een zelfstandig ondernemer zonder personeel. Je hoeft geen verantwoording af te leggen aan jouw baas of leidinggevende dus je bent vrij in je doen en laten. Deze zelfstandigheid heeft ook zijn nadelen, benieuwd wat deze zijn? Lees dan snel verder!


Verschil tussen loondienst en ZZP


Waar iemand in loondienst verantwoording moet af te leggen bij een baas of leidinggevende ben je als ZZP-er eigen baas. Je mag jouw werkzaamheden zelf bepalen, uren indelen en op vakantie zonder toestemming te vragen. Opdrachten die je niet leuk vindt en die je, wanneer je in loondienst bent verplicht bent om te doen, hoef je niet aan te nemen. Als ZZP-er moet je wel een eigen administratie voeren. Je moet je winst verantwoorden en facturen sturen aan jouw opdrachtgevers.

Het is aan jou wanneer jij jouw “loon” ontvangt van jouw opdrachtgevers. dit is geheel afhankelijk van de afspraken die je maakt met jouw opdrachtgevers. Het brutoloon van een werknemer bestaat uit sociale premies, denk aan je pensioen of andere werknemersverzekeringen. Een ZZP’er ontvangt geen loon maar haalt winst uit de onderneming. Over de winst worden geen premies ingehouden, maar wel belasting!

Conclusie

Ben je het zat om voor een baas te werken? wil je zelf je uren en werkzaamheden indelen en vind je een 9 tot 5 baas niks? Dan kun je overwegen om ZZP-er te worden. Je kunt als ZZP-er zelf opdrachten aannemen, echter loop je ook het risico dat er geen opdrachten voor jou zijn. Heb je geen opdrachten, dan heb je geen “loon”. Voor zekerheid en een vast inkomen kun je dus beter in loondienst gaan.

Daarnaast heeft een ZZP-er meer verantwoordelijkheden en verplichtingen. Voer je liever geen administratie, of vind je het te duur om dit uit te besteden. Dan is dit misschien niet wat voor jou. Je bouwt tevens geen pensioen op en als je ziek bent word je niet doorbetaald, je kunt je hier wel tegen verzekeren. Je moet ook rekening houden met te betalen belastingen, je betaalt omzet en winstbelasting. Vaak betaal je als ZZP-er minder belasting dan wanneer je in loondienst bent, maar dit is niet voor iedereen het geval.

Kortom, Als ZZP’er kun je meer verdienen, maar dit vereist meer zelfstandigheid en je hebt meer verantwoordelijkheden.

Bedrijven en ZZP’ers

Er zijn bedrijven, en we zien dat steeds meer bedrijven dit doen, die uitsluitend ZZP’ers aannemen.
Het inhuren van ZZP’ers is vaak goedkoper voor een bedrijf. Dit is wel afhankelijk van de tarieven die de ZZP’ers in rekening brengen. Een ZZP’er stuurt zoals iedere ondernemer een factuur met BTW. De opdrachtgever betaalt deze toegevoegde belasting en mag deze vervolgens, omdat de factuur aan de opdrachtgever, ofwel een bedrijf gericht is, bij de omzetbelastingaangifte terugvorderen. De opdrachtgever betaalt per saldo geen belasting. Over het brutoloon van een werknemer die in dienst is betaal je wel belasting.

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet