Onderhandse lening

Lenen van een bekende of familie, waar moet je aan denken bij een Onderhandse Lening - 123Onlineboekhouding

Wat je moet weten over lenen van een bekende of familie

Het lenen van geld is een veelvoorkomende praktijk, en soms kan het aantrekkelijk lijken om geld te lenen van een bekende of familielid. Het kan immers voordelen bieden, zoals flexibele voorwaarden en lagere rentetarieven. Echter, voordat je besluit een onderhandse lening aan te gaan, zijn er belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden. In dit blogbericht gaan we in op deze aspecten en bieden we inzicht in onder andere de definitie van een onderhandse lening, schenkbelasting en rente, alternatieve vermogensverschaffers, en private kredietverstrekkers zoals Qredits.

Wanneer is er sprake van een onderhandse lening?

Een onderhandse lening is een lening die wordt verstrekt tussen particulieren, zoals vrienden, familieleden, of kennissen. Het belangrijkste kenmerk van een onderhandse lening is dat deze buiten het reguliere bancaire systeem valt. In plaats van naar een bank te gaan, ga je een overeenkomst aan met een bekende of familielid om geld te lenen. Hierbij zijn er enkele essentiële elementen die moeten worden overwogen:

 1. Duidelijke overeenkomst: Het is cruciaal om een schriftelijke overeenkomst op te stellen waarin alle voorwaarden van de lening worden vastgelegd, zoals het geleende bedrag, de rente, de aflossingsvoorwaarden en de looptijd van de lening. Een duidelijke overeenkomst voorkomt misverstanden en conflicten in de toekomst.
 2. Rente: Hoewel een onderhandse lening flexibele rentetarieven kan bieden, is het van belang om een rente vast te stellen die redelijk is en in lijn ligt met de marktrente. Het vaststellen van een rente kan ook fiscale gevolgen hebben, zoals de schenkbelasting, waar we later op ingaan.
 3. Aflossingsschema: Het is belangrijk om een duidelijk aflossingsschema af te spreken, zodat beide partijen weten wanneer en hoe de lening zal worden terugbetaald. Het opstellen van een realistisch aflossingsschema helpt problemen en conflicten in de toekomst te voorkomen.

Schenkbelasting en renteWanneer is er sprake van een onderhandse lening?

Bij het lenen van geld van een bekende of familielid is het essentieel om op de hoogte te zijn van de mogelijke fiscale gevolgen. Een belangrijk aspect is de schenkbelasting. Hoewel een onderhandse lening een lening is en geen schenking, kan de Belastingdienst het leningsbedrag beschouwen als een schenking als de rente lager is dan de marktrente. In dat geval kan er schenkbelasting verschuldigd zijn. Het is daarom verstandig om een rente overeen te komen die in lijn ligt met de marktrente of om een rentevrijstelling te gebruiken als die van toepassing is.

Daarnaast is het van belang om te vermelden dat de Belastingdienst regels heeft met betrekking tot het lenen van geld bij bekenden of familieleden. Als de lening boven een bepaald bedrag uitkomt, kan het zijn dat je rente moet betalen en dit moet opgeven bij de Belastingdienst. Het is raadzaam om de specifieke belastingregels en voorschriften te raadplegen of een belastingadviseur te raadplegen om volledig op de hoogte te zijn van de fiscale implicaties van een onderhandse lening.

Alternatieve vermogensverschaffers

Hoewel het lenen van geld van een bekende of familielid aantrekkelijk kan zijn, zijn er ook alternatieve vermogensverschaffers die het overwegen waard zijn. Hier zijn enkele opties:

 • Crowdfunding: Crowdfunding is een methode waarbij individuen geld kunnen lenen van een groep mensen, meestal via online platforms. Het kan een goede optie zijn als je een project of onderneming wilt financieren en niet in aanmerking komt voor een traditionele lening bij een bank.
 • Microkredieten: Microkredieten zijn kleine leningen die worden verstrekt aan ondernemers met beperkte financiële middelen. Qredits is een voorbeeld van een organisatie die microkredieten verstrekt aan startende en bestaande ondernemers in Nederland.
 • Peer-to-peer leningen: Peer-to-peer leningen, ook wel P2P-leningen genoemd, stellen individuen in staat om rechtstreeks geld te lenen van andere particulieren via online platforms. Dit kan een alternatieve bron van financiering zijn met flexibelere voorwaarden dan traditionele bankleningen.
 • Angel-investeerders: Angel-investeerders zijn individuen of groepen die kapitaal verschaffen aan startende ondernemingen in ruil voor een aandeel in het bedrijf. Ze kunnen niet alleen financiële steun bieden, maar ook waardevolle ervaring, expertise en netwerken delen.
 • Venture capital (risicokapitaal): Venture capital-bedrijven investeren in bedrijven met een hoog groeipotentieel. Ze verstrekken financiering in ruil voor aandelen in het bedrijf en bieden vaak ook actieve betrokkenheid en begeleiding om de groei te stimuleren.
 • Zakelijke leningplatforms: Er zijn online platforms die specifiek gericht zijn op het verstrekken van zakelijke leningen aan kleine bedrijven en ondernemers. Deze platforms brengen geldschieters en kredietnemers samen en kunnen een snelle en gemakkelijke manier bieden om financiering te verkrijgen.
 • Impactinvesteerders: Impactinvesteerders richten zich op het verstrekken van kapitaal aan bedrijven die sociale of milieuproblemen willen aanpakken. Ze zijn bereid om naast financieel rendement ook positieve sociale of milieueffecten te realiseren.
 • Factoring: Factoring is een financieringsmethode waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij. Hierdoor ontvangt het bedrijf direct cashflow in plaats van te wachten op betalingen.
 • Crowdlending: Crowdlending is vergelijkbaar met crowdfunding, maar in plaats van aandelen in ruil voor financiering, lenen individuen geld aan bedrijven of particulieren via online platforms. Dit kan een alternatieve financieringsbron zijn met flexibele voorwaarden.

Private kredietverstrekkers zoals Qredits

Qredits is een organisatie in Nederland die leningen, coaching en tools aanbiedt aan ondernemers. Ze richten zich met name op startende ondernemers en kleine bedrijven die moeilijk toegang hebben tot leningen bij reguliere banken. Qredits verstrekt microkredieten tot een bepaald bedrag en biedt begeleiding en ondersteuning aan ondernemers bij het opstarten of uitbreiden van hun bedrijf. Het voordeel van het lenen bij een private kredietverstrekker zoals Qredits is dat ze expertise en ervaring hebben op het gebied van ondernemerschap en specifieke leningproducten kunnen aanbieden die passen bij de behoeften van de ondernemer.

KortomHet lenen van geld van een bekende of familielid kan aantrekkelijk zijn vanwege de flexibele voorwaarden en lagere rentetarieven. Het is echter van cruciaal belang om zorgvuldig te werk te gaan en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat je een duidelijke overeenkomst opstelt, een redelijke rente overeenkomt en rekening houdt met de fiscale implicaties, zoals de schenkbelasting. Overweeg ook alternatieve vermogensverschaffers, zoals crowdfunding, microkredieten en peer-to-peer leningen, die mogelijk betere opties kunnen zijn.

Het lenen van geld is een belangrijke financiële beslissing, dus wees goed geïnformeerd en neem de tijd om de beste optie voor jouw situatie te vinden. Denk na over je financiële behoeften en doelstellingen op lange termijn en maak een weloverwogen keuze. Of je nu kiest voor een onderhandse lening of een alternatieve financieringsbron, zorg ervoor dat je de lening op een verantwoorde manier beheert en tijdig terugbetaalt.

Met deze overwegingen en richtlijnen in gedachten, kun je op een bewuste en verstandige manier beslissen over het lenen van geld van een bekende of familielid en ervoor zorgen dat zowel de geldgever als de geldnemer een positieve en bevredigende ervaring hebben.

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet