Mag een werkgever een vakantieverzoek weigeren?

Mag een werkgever jouw vakantieverzoek weigeren -123Onlineboekhouding

Wanneer je in loondienst bent, heb je recht op vakantie. Je vakantie uren mogen niet ingeruild worden voor extra salaris. Je moet wel een verzoek bij jou werkgever indienen en deze mag, in sommige gevallen, jouw verzoek weigeren. Ben je benieuwd wanneer een werkgever dit mag? Lees dan snel verder.

Wettelijk en bovenwettelijke verlofuren

Als je fulltime werkt in Nederland heb je recht op twintig vakantie dagen, dit zijn de wettelijke verlofuren. Afhankelijk van het CAO of het arbeidsovereenkomst kan dit zelfs meer zijn, dit zijn de bovenwettelijke verlofuren. Naast de bovenwettelijke verlofuren worden in sommige sectoren, zoals het onderwijs, vastgelegd wanneer je de vakantie moet opnemen. Ligt dit niet vast, dan zijn de wensen van de werknemer lijdend. De werknemer mag dan zelf kiezen wanneer hij of zij vrij is.

Uitzondering

Helaas gaat dit niet altijd goed. Het bedrijf moet, gedurende de vakantieperiode, kunnen functioneren. Is dit naar aanleiding van een vakantie binnen de planning niet mogelijk, dan mag het verzoek worden afgewezen. De werkgever mag alleen een verzoek afwijzen bij zwaarwegende redenen, zoals personeelstekort, en moet dit goed kunnen onderbouwen.

Het is tevens mogelijk om, terwijl de vakantie van de werknemer al lang vast staat, een vakantie op korte termijn alsnog af te wijzen. Bijvoorbeeld als er opeens veel zieken zijn op de werkvloer. De werkgever is wel verplicht om de kosten, zoals hotelovernachtingen en of vliegtickets, te vergoeden. Dit is wederom alleen toegestaan bij zwaarwegende redenen en de werkgever moet de werknemer in staat stellen het verlof op een ander moment op te nemen.

Indienen verzoek voor verlof

Er is geen wettelijk termijn wanneer je als werknemer een verzoek voor verlof wilt indienen. Als je in juli op vakantie wilt, mag je in juni het verzoek indienen. Je maakt het jouw werkgever wel makkelijker om het verzoek af te wijzen. De werkgever moet vervanging kunnen regelen.
Na het indienen van een verzoek heeft de werkgever twee weken tijd om hier op te reageren. Doet hij dit niet, dan staat de vakantie vast. Het verzoek mag achteraf wel worden ingetrokken, echter alleen met zwaarwegende redenen.

Vaak komen werkgevers en werknemers er wel uit en gaan verzoeken tot verlof door maar let op, een werkgever is niet altijd verplicht jouw verzoek te accepteren. Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet