Let op, je ontvangt een lagere hypotheek met een private leaseauto

Let op, je ontvangt een lagere hypotheek met een private leaseauto - 123Onlineboekhouding

Heb je een private leaseauto? Dan geldt vanaf 1 april een lager leenvermogen als je van plan bent een huis te kopen met een hypotheek. Voor april gold het leasebedrag voor 65 % mee, nu geldt het leasebedrag voor 100 % mee. Benieuwd wat dit concreet voor jou betekent? Lees dan snel verder!

Het is vaak onbekend hoeveel invloed een private leaseauto op het leenbedrag heeft. Onderschat dit niet, hypotheekverstrekkers beschouwen de maandelijkse lasten als een verplichting.

Private lease

Bij Private lease huur je een auto voor een langdurige periode. Je bent niet, zoals het geval bij financial lease, eigenaar van de auto. Je hebt geen omkijken naar onderhoud, verzekeringen en de motorrijtuigenbelasting. Deze kosten zitten namelijk bij het vaste maandbedrag in. De brandstofkosten, schade en boetes zijn logischerwijs wel voor eigen rekening.
Voor april werd het leasebedrag minus de servicekosten (een schatting van 65%) als financiële verplichting gezien. Nu wordt dus het gehele leasebedrag als financiële verplichting gezien door de hypotheekverstrekker en wordt dit tevens op die manier geregistreerd bij de BKR.

De hypotheekaanvraag

Je vraagt je nu natuurlijk af, hoeveel invloed heeft dit nu op mijn hypotheekaanvraag?
Voor de beeldvorming geven we een voorbeeld:

Stel eén alleenstaande kan met een bruto jaarinkomen van € 60.000,- een hypotheek verkrijgen van maximaal € 290.000,-. De alleenstaande heeft een private lease auto met een totale leensom van
€ 17.250,-. Dit leasebedrag wordt gerekend naar maandlasten, voor april werd dit vastgesteld op 2 % over 65% van € 17.250,-. Na april wordt 2% over de volledige 100% van € 17.250,- gerekend. Voor april werd er € 224,- aan maandlasten gerekend, na april € 345,-. Door de stijging van de maandlasten kan het leenbedrag tot wel een ton verlaagd worden.

Conclusie

Uiteindelijk is het wel aan de hypotheekverstrekker om te bepalen of het leasecontract voor 100% wordt meegewogen. Zij zijn vrij om op maatwerk te leveren, maar ze moeten wel kunnen verklaren waarom. Er zijn hypotheekverstrekkers die al eerder deze zwaardere weging hebben gehanteerd.
Hypotheekadviseurs zijn echter wel bereid mee te denken over oplossingen. Een leasecontract kan eventueel beëindigd of afgekocht worden. Neem alvorens je een hypotheek wilt aanvragen contact op met een hypotheekadviseur en sta niet voor verassingen!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet