Hoe stel je Duits personeel aan?

Hoe stel je Duits personeel aan - 123Onlineboekhouding

Naast dat het werven van personeel in Duitsland een uitkomst kan bieden voor de schaarste op de arbeidsmarkt biedt het ook veel andere kansen. Als je al zaken doet in Duitsland kun je de aanwezigheid in de Duitse markt versterken door Duits personeel aan te nemen, klanten uit Duitsland worden dan bediend op een manier die ze gewend zijn. Klanten voelen zich vertrouwd en veilig bij een Duits sprekende medewerker. Ook als je nog geen zaken doet in Duitsland kan je door middel van Duits personeel je markt vergroten.

Hoe werf je personeel

In Duitsland wordt gebruik gemaakt van XING, dit platform is vergelijkbaar met LinkedIn. Net zoals bij LinkedIn kun jij jouw netwerk uitbreiden, kun je personeel werven en of nieuwe klanten vinden.
Daarnaast zou je EURES kunnen raadplegen, dit is een arbeidsbemiddeling tool in de grensstreek van Nederland en Duitsland.

Arbeidscontract

Neem je een Duitse medewerker aan, dan mag je zelf kiezen of je van het Duitse of Nederlandse arbeidsrecht gebruik wilt maken.

Maak je gebruik van een Duits arbeidscontract, dan zijn dit de aandachtspunten.
In een Duits contract is de ontslagbescherming voor bedrijven die tot 10 werknemers hebben beperkt. Je mag dan het contract ontbinden zonder opgaaf van bijzondere redenen. De vastgestelde opzegtermijn moet wel in acht worden genomen. Bij meer dan 10 werknemers is er sprake van een ruimere ontslagbescherming en is deze vergelijkbaar met die van Nederland.
Ziekte kan een persoonsgebonden oorzaak van ontslag zijn. Bij ziekte betaal je in Duitsland maximaal 6 weken door, in Nederland 2 jaar. Na 6 weken neemt de ziektekostenverzekering van Duitsland de uitbetaling over.

Verzekering

Je bent verplicht om Duitse werknemers sociaal te verzekeren in Nederland, tevens worden de Nederlandse arbeidsvoorwaarden toegepast. De premies voor sociale verzekeringen worden dus in Nederland ingehouden. Denk hierbij aan de Ziektekostenverzekering en het opbouwen van pensioen. Een Duitse werknemer is verplicht om een Nederlandse burgerservice nummer aan te vragen zodat de belastingen en premies kunnen worden ingehouden.
Een werkvergunning is niet verplicht, Dit is geregeld in een verdrag van de Europese Unie.

Wil je personeel in Duitsland aannemen? Laat je bijstaan door 123Onlineboekhouding, samen kijken wij wat het meest gunstigste voor jouw bedrijf is.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet