Factuuromschrijvingen fraudering

Factuuromschrijving fraude

Fraude is een voorkomend probleem bij bedrijven. Van gefraudeerd worden door anderen tot aan buiten de lijntjes kleuren, het gebeurt allemaal in ons kleine landje. Factuuromschrijvingen frauderen is een niet-toegestane methode om onbelast privéproducten of services te betalen. Meer over fraude in factuuromschrijvingen weten? Bekijk het hier!

Wat zijn factuuromschrijvingen?

Als bedrijf moet je bij de facturen een titel of omschrijving neerzetten. Zo vermeld je de aard, kosten, datum en het eventuele aantal producten dat je hebt aangeschaft als bedrijf. Aangezien er geld kan worden teruggevraagd bij de belastingdienst, is het belangrijk om de omschrijving zo goed mogelijk in te vullen. In plaats van de aard ‘producten werknemers’ te noemen, kan er beter ‘nieuwe laptop werknemer’ worden ingevuld.

Waarom is factuuromschrijving belangrijk?

Een factuur met de juiste omschrijving heb je nodig om btw van de producten of services terug te vragen bij de belastingdienst. Aangezien het kosten van een bedrijf zijn, hoeft er geen btw betaald te worden. Om dit geld aan het einde van elk kwartaal terug te vragen zijn er wel een paar eisen: de bonnetjes moeten aangetoond kunnen worden dat er btw overheen is gegaan. Verder is het alleen mogelijk om btw terug te vragen zodra het alleen voor werk gebruikt gaat worden. Zodra er een factuuromschrijving is met de term ‘lunch’ kan hier geen btw vanaf getrokken worden, aangezien dit gaat om een privékwestie. Geef dus duidelijk aan dat het gaat om een zakelijke lunch.

factuuromschrijving fraude

Factuuromschrijving frauderen

Een privéservice of product op naam van de zaak zetten is niet toegestaan. Er wordt in dat geval fraude gepleegd. Hierin zijn er verschillende mogelijkheden. Als eerste het gebruiken van bijvoorbeeld een werktelefoon in je privéleven. Zodra er een product zowel privé als zakelijk gebruikt, moet er een verhouding worden gemaakt tussen deze twee. Het zakelijke deel kan de btw terug worden gevraagd. Bij de privéverhouding is dat niet mogelijk. Toch wordt er vaak de gehele telefoon gefactureerd voor het werk, dit is niet toegestaan! Maak dus altijd een verhouding tussen privé en zakelijk om fraude te voorkomen.

Een wat opzettelijke manier om de btw terug te vragen is door de factuurnaam te veranderen. Lekker lunchen met familie en vrienden en het onder de naam van de zaak zetten om btw terug te krijgen, het gebeurt. Hierbij wordt er bij de factuur de omschrijving ‘zakelijke lunch’ ingevuld om zo goedkoper een leuk middagje te eten.

Verzoeken voor fraude

Een bedrijf kan ook een aanzoek doen bij een ander bedrijf om mee te werken aan een verandering in de omschrijving. Zo kan er een factuur met een andere naam verstuurd worden naar een bedrijf, zodat er dan sprake is van een zakelijke kwestie. Werk hier nooit aan mee! Omschrijf op de factuur de diensten die ook zo geleverd is, zodat jouw bedrijf geen medeplichtige is aan de fraude.

Vermoeden van fraude

Al zou een bedrijf met factuuromschrijving fraude door het oog van de naald kunnen kruipen bij de belastingdienst, is het toch een groot risico voor een bedrijf. Er zijn verschillende meldpunten waar verdenking van fraude kan worden vermeld. En is een bedrijf verdacht? Dan kan er zo een uitgebreide controle door het bedrijf heen gehaald worden. Dus pas goed op als er binnen jouw bedrijf twijfel of sprake is van fraude van factuuromschrijvingen.

Heb je nog vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op!

 

 

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet