Een aandelenoverdracht, hoe werkt het?

Een aandelenoverdracht, hoe werkt het - 123Onlineboekhouding

Een aandelenoverdracht bij een BV kan erg complex zijn. Je kunt jouw aandelen niet zo maar aan derden verkopen. Er zijn regels en de betrokkenheid van de notaris is verplicht.  Als jij een BV hebt opgericht kom jij hier ongetwijfeld mee in aanmerking. Benieuwd hoe dit werkt? Lees dan snel verder!

Rechten en plichten

Voordat er daadwerkelijk een overdracht plaats vindt, zijn er veel zaken die opgesteld en afgestemd moeten worden. Gelukkig staat een groot deel hiervan al vast in de statuten, dit is een handboek waar alle gemaakte afspraken bij de oprichting van de BV staan vastgelegd. Is in de statuten bijvoorbeeld de blokkeringsregeling opgenomen, dan kan een overdracht bemoeilijkt worden. De huidige aandeelhouders hebben dan het recht om de aandelen eerst te kopen of om een dergelijke overdracht goed te keuren, voordat een derde hier aanspraak op kan maken. De wijze waarop dit gebeurt is afhankelijk van de afspraken die vermeld staan in de statuten.

Een aandeelhouder kan recht hebben op het vermogen, de winst en of een deel van het zeggenschap over de BV. Daarnaast heb je als aandeelhouder verplichtingen. Na aanvaarding van de aandelen ben je hier direct aan gebonden. Deze verplichtingen staan uitsluitend in de statuten en het aandeelhoudersregister. Enkele voorbeelden zijn: De verplichting aanwezig te zijn bij een aandeelhoudersvergadering, de verplichting tot het verstrekken van een lening aan de BV en de verplichting tot levering van producten aan de BV.

De rol van een notaris bij een aandelenoverdracht

Een aandelenoverdracht moet via een notariële akte worden bewerkstelligd. De notaris heeft hier een controlerende rol. De aandeelhouders dienen geïdentificeerd te worden en de koopprijs van aandelen dienen een reële waarde te hebben. Aandelen mogen niet voor een symbolisch bedrag verkocht worden. Het is een vereiste om de koopprijs te onderbouwen. dit moet ondertekend worden door een accountant. De kosten bij een notaris kunnen oplopen tot meer dan € 1.000,-. Vaak is een externe aandelenoverdracht (overdacht aan derden) duurder dan een interne aandelenoverdracht (overdracht aan bestaande aandeelhouder).

Aandelenoverdracht en de belasting

Op het moment dat je aandelen verkoopt betaal je over de winst, verkoopprijs minus verkrijgingsprijs, belasting. Op dit moment betaal je hier 26,90 % belasting over. Heeft jouw werk maatschappij een holding? Dan kan het voordeliger zijn om de aandelen aan de holding te verkopen. Door de deelnemingsvrijstelling betaal je geen belastingen over de winst uit Aanmerkelijk Belang.

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet