De omzetbelasting, hoe werkt het?

De omzetbelasting, hoe werkt het - 123Onlineboekhouding

Op het moment dat je ingeschreven staat bij de KVK ben je verplicht aangifte te doen voor de omzetbelasting. Ben je benieuwd wat en wanneer je de aangifte moet indienen? Lees dan snel verder!

Wat is omzetbelasting?

In Nederland betaal je over de meeste producten of diensten btw. Koop je producten of diensten in, dan betaal je btw. Verkoop je producten of diensten, dan breng je btw in rekening. De btw van de zakelijke kosten, die jij als ondernemer hebt betaald, mag je aan het einde van het aangiftetijdvak terug vragen. De btw op de kosten, die jij als ondernemer bij jouw klanten in rekening hebt gebracht, moet je afdragen aan de belastingdienst.

Heb je in één kwartaal meer kosten dan opbrengsten behaald (verlies). Dan kun je geld terug krijgen.

Wanneer doe je aangifte?

Je kunt jouw aangifte per maand, kwartaal of jaar indienen. Kwartaalaangiftes komen het vaakste voor. Grotere bedrijven doen vaak maandelijks aangifte in verband met liquide overwegingen.
Je doet je kwartaalaangifte uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal waarvoor je aangifte doet. Doe je aangifte voor het 2e kwartaal (april, mei en juni)? Dan moet de aangifte uiterlijk 31 juli zijn ingediend.

Kleine ondernemersregeling

Heb je minder dan € 20.000 euro in één jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de KOR regeling.
Met deze regeling hoef je geen BTW te betalen, maar je mag ook geen btw terugvragen. Je hoeft ook geen btw aangifte te doen. Heb je gekozen voor deze regeling, dan is dit minimaal 3 jaar geldig. Heb je meer dan € 20.000 aan omzet in één jaar, dan moet je, vanaf het moment dat je over de € 20.000 heen gaat, weer btw betalen en mag je betaalde btw terug vragen.

BTW in het buitenland

In het buitenland gelden andere regels.

Koop je producten of diensten in? Dan krijg jij een factuur met 0 % btw, tevens moet het BTW nummer van jou op de factuur staan. De BTW wordt dan in Nederland belast, Op je aangifte wordt BTW over het factuurbedrag berekent. Deze btw mag je, als je recht hebt op voorbelasting, vervolgens weer aftrekken.

Lever je producten of diensten naar een onderneming? Hanteer dan 0 % btw op de factuur. Het is daarnaast erg belangrijk om het BTW nummer van de afnemer op de factuur te vermelden. De BTW wordt in het land van de afnemer belast. Je bent daarnaast verplicht om een ICP (intracommunautaire prestaties) aangifte te doen. Je vult hier al je leveringen en diensten (inclusief het btw nummer van de afnemer), die geleverd zijn naar het buitenland, in.

Lever je producten of diensten naar een particulier? Dan mag je gewoon btw in rekening brengen.

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet