👍 Meer ondernemersvertrouwen in het eerste kwartaal van 2023

ondernemersvertrouwen in 2023

Het ondernemersvertrouwen zegt iets over de positieve of negatieve stemming onder de Nederlandse ondernemers. Per bedrijfstak wordt er gekeken naar recente ontwikkelingen en verwachtingen voor ondernemingen. Vervolgens wordt het vertrouwen uitgedrukt in een gemiddelde. Op basis van dit gemiddelde kan worden voorspeld wat de economie gaat doen. 

Een hoger ondernemersvertrouwen kan een positief effect hebben op de consument. Als bedrijven investeren en uitbreiden, kan dit leiden tot meer producten en diensten op de markt. Hierdoor kan de concurrentie toenemen, wat weer kan leiden tot lagere prijzen en een betere kwaliteit van producten en diensten voor de consument. Ook kan een hoger ondernemersvertrouwen leiden tot meer vertrouwen bij consumenten zelf. Als ondernemers optimistischer zijn over de economische toekomst, kan dit de consumenten ook een positief gevoel geven over hun eigen financiële situatie en toekomstperspectieven.

Uit de Conjunctuurenquête Nederland is gebleken dat het vertrouwen van ondernemers in het eerste kwartaal van 2023 is gestegen van licht negatief naar positief. Lees in dit artikel meer over het ondernemersvertrouwen en de investeringsverwachting in 2023. 

Ondernemersvertrouwen in horeca het hardst gestegen

Gebleken is dat er in het begin van 2023 nagenoeg in alle bedrijfstakken (9 van de 11) een positief ondernemersvertrouwen was. Het zijn alleen de delfstofwinning en verhuur en handel van onroerend goed die een negatief ondernemersvertrouwen hebben. Dit was in het laatste kwartaal van 2022 nog negatief in vijf van de elf bedrijfstakken. De horecasector is het hardst gestegen als het gaat om vertrouwen van ondernemers. Dit is onder andere te danken aan de consument die de horeca en recreatie weer weet te omarmen na de strenge coronamaatregelen. Vooral hotels zullen een grote stijging ervaren van de omzet, dankzij het herstellende internationale toerisme.

Verwachting voor investeringen voor 2023 minder positief

Met een prognose voor de investering van je onderneming wordt er antwoord gegeven op de vraag: welke investeringen zijn er in een bepaalde periode nodig? In 2022 was de investeringsverwachting positief te noemen. Met name in de textiel-, kleding- en leerindustrie. De grootste reden is dat eerdere investeringen in 2021 werden uitgesteld. 

Hoe ziet de investeringsverwachting eruit in 2023? De cijfers van het CBS laten zien dat in het begin van het eerste kwartaal een toename van 3% nodig is als het gaat om het aantal investeringen. De technische bedrijfstak zal de gevolgen ervaren van de crisis rondom de Silicon Valley Bank, afgekort de SVB. Het gaat hierbij vooral om de Nederlandse (tech) bedrijven die zich in de VS willen ontplooien. Het wordt in Amerika nóg moeilijker om aan de juiste investeringen te komen. 

Ben je ondernemer en wil je bedrijfsadvies over bijvoorbeeld de investeringsprognose voor jouw onderneming? 123Onlineboekhouding helpt! Liever je gehele boekhouding uitbesteden? Ook dan helpt 123Onlineboekhouding. Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie. 

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet