Investeren voor het einde van het jaar, waarom is dit belangrijk?

Investeren voor het einde van het jaar, waarom is dit belangrijk - 123Onlineboekhouding

Met een investering schaf je middelen aan met het doel om op lange termijn de continuïteit en kwaliteit van je onderneming te waarborgen.
Denk hierbij aan de aanschaf van machines, computers, een website, een auto (van de zaak), het volgen van een beroepsopleiding of het kopen van een licentie.
Met investeren doe je dus strategische uitgaven zodat je er later profijt van hebt in de vorm van opbrengsten. Maar waarom is het belangrijk om voor het einde van het jaar te investeren?

Er zijn twee redenen om voor het einde van het jaar kosten te maken of te gaan investeren.

Kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA)

De KIA is een aftrekpost waarvan je gebruik kunt maken bij de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Met deze aftrekpost wordt jouw belastbare winst minder waardoor je per saldo minder belasting hoeft te betalen. Om voor deze aftrekpost in aanmerking te komen moet je bedrijfsmiddelen aanschaffen van meer dan € 450,- die meer dan één jaar meegaan. Het totaal te investeren bedrag over één jaar moet overigens meer dan € 2400,- zijn. In deze link vind je een tabel met de percentages voor de investeringsaftrek over 2021.

Heb je aan het einde van het jaar € 2.000,- geïnvesteerd en kom je net niet aan het drempelbedrag?
Dan zou je kunnen overwegen om voor het einde van het jaar iets aan te schaffen, wat je in het volgende jaar toch al van plan was, om over dit drempelbedrag heen te gaan.

Kosten maken voor een lager resultaat

Wanneer je de winst zo laag mogelijk houdt, betaal je minder belasting. Dit klinkt logisch, maar hoe kun je hier gebruik van maken? Het is in dit geval verstandig om uitgaven, waarvan je toch al van plan was om die te maken, voor het einde van het jaar te doen.
In dit voorbeeld moet het echter om kosten gaan die niet als investering kunnen worden aangemerkt. Over een investering schrijf je af en drukt de winst na een aankoop niet.
Bij kosten kun je denken aan reclame/marketingkosten, relatiegeschenken en kantoorartikelen.
Omdat je aan het einde van het jaar kosten hebt gemaakt, realiseer je minder winst en betaal je voor de inkomstenbelasting minder belasting!

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet