Een stagiaire aannemen, waar moet je aan denken?

Een stagiaire aannemen, waar meot je aan denken - 123Onlineboekhouding

Het kan voor jou erg voordelig zijn om een student een stageplek aan te bieden. Een stagiaire is tenslotte een goedkope arbeidskracht, maar je moet wel tijd in een stagiaire investeren.
Wat komt hier allemaal bij kijken?

Wat is een stage?

Stage is een verplicht onderdeel van een opleiding, je hebt meeloopstages of afstudeerstages. Meeloopstages zijn een verplicht onderdeel op het MBO en HBO. Afstudeerstages komen vaker op het HBO en of op een universiteit in het laatste leerjaar voor.

Bij meeloopstages loop je mee met een bedrijf. Je voert vaak de zelfde werkzaamheden uit als het huidige personeel op jouw afdeling. De focus ligt echter meer op het leerproces, stagebegeleiders zijn verplicht om de student naast zijn reguliere werkzaamheden, te ondersteunen bij het leerproces.

Bij een afstudeerstage ligt de focus op het schrijven van een scriptie of afstudeeropdracht.
Je voert dan onderzoek uit voor een bedrijf of een organisatie. De student kan er ook voor kiezen om een paar dagen per week mee te werken met de reguliere werkzaamheden. Echter mag dit niet ten koste van zijn scriptie gaan.

Wanneer kom jij in aanmerking voor een “leerbedrijf”?

Voor MBO stagiaires moet je een erkend leerbedrijf zijn. Via deze link kun je hiervoor aanvraag doen.
Voor HBO stagiaires gelden andere voorwaarden, de voorwaarden kunnen overigens per opleiding verschillen. Vaak wordt minimaal 5FTE (5 full time werknemers) vereist. Daarnaast moet de begeleider, in veel gevallen, de HBO opleiding hebben afgerond waarvoor de student op het moment in opleiding is.

Benodigde papieren

Je bent verplicht om een stageovereenkomst of contract aan te bieden. Hierin vermeld je de werkzaamheden, werktijden en indien van toepassing een stagevergoeding.
Je bent niet verplicht om een vergoeding te betalen, behalve als dit in jouw CAO staat.
Neem je een student aan op het MBO, dan moet je een praktijkovereenkomst hebben. De school, student en de begeleider moeten de overeenkomst tekenen. De school regelt deze overeenkomst.
Daarnaast is het belangrijk om een aansprakelijkheidsverzekering te nemen. Als je deze al hebt, controleer dan of deze aansprakelijkheidsverzekering ook voor stagiaires geldt.

Kortom, een stagiaire kan van toegevoegde waarde voor jou zijn, ga van te voren wel na of je behoefte hebt aan een stagiaire die “meeloopt” of gaat afstuderen!

Heb je nog vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Hulp nodig? Chat met ons