Aftrekposten voor belastingaangifte zzp’ers

Wetswijziging per 1 juli

Wist je dat zelfstandigen diverse aftrekposten mogen opvoeren bij het doen van de belastingaangifte? In deze blog geven we 5 aftrekposten bij het doen van de belastingaangifte voor zzp’ers.

Zelfstandigenaftrek

 Ben je geregistreerd zzp’er en heb je in één kalenderjaar minimaal 1225 uur aan je onderneming gewerkt? Dan kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Het urencriterium van 1225 uur staat gelijk aan ongeveer 24 uur per week, wat neerkomt op 3 werkdagen van 8 uur. In 2021 mag je een vast bedrag aftrekken van 6670 euro van je winst.

Startersaftrek

Ondernemers en zzp’ers die net zijn begonnen krijgen boven op de zelfstandigenaftrek van 6660 van je winst, een startersaftrek. Je ontvangt dit bedrag de eerste vijf jaar maximaal drie keer.

Om een startersaftrek te ontvangen, gelden er voorwaarden van de Belastingdienst. Zo geldt er bijvoorbeeld hetzelfde urencriterium als voor de zelfstandigenaftrek. Belangrijk is dat je beide in hetzelfde jaar claimt. Zijn beide aftrekken samen hoger dan de behaalde winst van je onderneming? Dan heb je een verlies en mag je dit verrekenen met andere inkomsten uit werk en woning. In het jaar 2021 bedraagt deze startersaftrek 2123 euro.

Ondernemers die net zijn begonnen, krijgen een tal van zaken waar je aan moet denken. 123 Online boekhouding helpt je op gang bij het starten van een bedrijf. Zo kan je bij 123 Online boekhouding terecht voor bijvoorbeeld startersadvies over het soort onderneming en de fiscale regelingen, zoals de startersaftrek.

MKB-winstvrijstelling

Wanneer je een zzp’er bent, heb je ook recht op de zogenoemde mkb-winstvrijstelling. Dit geldt voor alle ondernemers die winst maken uit de eigen onderneming. Aan deze vrijstelling zit geen urencriterium gebonden, zoals bij de zelfstandigen- en startersaftrek. De mkb-winstvrijstelling brengt je winst omlaag. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

 De kleinschaligheidsinversteringsaftrek, ook wel de KIA, is een aftrekpost waar je recht op hebt als ondernemer. De eis voor de KIA is dat je binnen één kalenderjaar tussen de 2400 en 328.732 euro investeert in bedrijfsmiddelen. Onder deze bedrijfsmiddelen vallen bijvoorbeeld een nieuwe laptop, camera, energiezuinige auto’s of bureaumeubilair. Advies is om voor de investering uit te zoeken of het bedrijfsmiddel voldoet aan de voorwaarde voor de KIA.

De belastingdienst heeft diverse schalen van het bedrag van de investering opgesteld. Investeer je meer dan 59.170 euro? Dan ontvang je een kleinschalingheidsinvesteringsaftrek van 16.568 euro. Investeer je meer dan 109.574 euro? Dan ontvang je 16.568 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag dat valt boven de 109.574 euro. Investeer je meer dan 328.721? Dan vervalt de KIA.

Let op! Wanneer je een investering van minimaal 450 euro exclusief btw doet, gelden deze als gewone zakelijke kosten. Deze kosten ka je direct na het aanschaffen, aftrekken. Onder deze zakelijke kosten vallen bijvoorbeeld zakenlunches, zakelijke telefoontjes en zakelijke reiskosten.

Wil je advies over welke aftrekposten je mag gebruiken als zzp’er? 123 Online boekhouding geeft je graag deskundig advies. Hierdoor weet je zeker dat je aan alle aftrekposten hebt gedacht en kan je met een gerust hart verder met het bouwen aan je onderneming.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

We gebruiken cookies om jouw ervaring op de website te verbeteren en anonieme statistieken bij te kunnen houden. Door op "Prima!" te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Bedankt voor je bezoek en veel plezier op onze website! View more
Prima!
Liever niet